Maten är lite dyrare, men här finns ju udsalg!

Ibland är det udsalg på Bilka. Eller, låt mig omformulera mig: Alltid är det udsalg på Bilka. Och då, givetvis beroende av vilken vara som reas ut, går danskarna man ur huse för att handla in. Bilka är lite som ICA Maxi eller nåt.

Den danska familjen Jensen plockar glatt upp ett av dom skinande guldfärgade mynten (tian eller tjugan) och stoppar in i kundvagnens myntinkast. Vagnen skramlar till och följer, inte vidare ljudlöst, med in i butiken. Precis när dom passerar dom automatiska dörrarna snappar dom även till sig en korg för att komplettera vagnen. Det är bra för dom små inköpen.
Jensens rör sig i ett ganska raskt tempo vidare in i affären. Förbi klädavdelningen, via dvd:erna och kryssandes mellan tusen och en olika sorters mikrovågsugnar hittar dom snart fram till sitt första mål: avdelningen för sodavand, eller som vi känner det; läsk. En och en halvlitersflaskor placeras omsorgsfullt längst ner i kundvagnen. Det blir många till slut. Kanske tio, det är ju ändå udsalg. Två för trettio eventuellt, jag har ingen aning. Det är oftast ingen idé att titta efter, för är det udsalg så är det med största sannolikhet även slutsålt. Danskar handlar extraprisvaror som inga andra. Hela vagnar fylls med varan för dagen, kakaomælk är populärt. Och vanligtvis dyr choklad. Och sodavand, givetvis.
Vi går vidare. Medan fru Jensen med viss frenesi bläddrar i butikens hemskickade reklamblad för att på nytt påminnas om vilken av dom olika leverpastejerna det nu var som var billigast (inte nödvändigtvis godast dock, men det är ju ändå udsalg!) samlas resten av familjens medlemmar i skoavdelningen. Och tänk vilken tur! Alla fick ett par i just sin storlek. Kanske lillebrors var en aning för stora, men han växer nog snart i dom. Femtio kronor styck bara. Det är nästan som att man tjänar pengar bara genom att gå in genom svängdörrarna!

Resten av köprundan störs inte nämnvärt av reavaror utan familjen kommer inom en halvtimma (och med en välfylld kundvagn) fram till kassorna. Där är det kö. Det är alltid det. Oavsett när på dygnet (Bilka i Horsens har öppet till 21, på vardagar that is...) man väljer att besöka butiken. Och alla bygger varuberg. Det finns inga skyltar här, som i Sverige, som talar om för kunden att det inte är det bästa. Så det går lite långsamt att läsa av alla streckkoder. Men plastpåsarna, dom kostar väldigt. 2,50 typ. Så många väljer att inte köpa några. Dom stoppar helt sonika ner den inhandlade maten i vagnen igen och kör den fram till den väntande bilen.

Där, i bagagerummet, står det tomma lådor och väntar. Och i dom transporteras varorna hela vägen hem.

Kommentarer

Anonym sa…
Hihi, underbar beskrivning av danskarnas hamstrande!
Önskar dig underbara dagar i Götet!
Kram
Carina i Ty
Anonym sa…
haha,lyder,som,mine,forældre,du,snakker,om...:)

Hilsen,en,dansker,som,elsker,at,læse,din,blog(og,som,ik,kan,lave,mellemrum,på,tastaturet)..;)
Anonym sa…
Åh, vad jag längtar tillbaka till barndomen och Dragör-färjorna!

*kramar*
hakan_975 sa…
Vad bra du är att skriva... (ett tips till vad du ska bli som pensionerat handbollsproffs kanske :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Det finns alltid något som kan bli annat än man tänkt

Hepp

Vad vet du egentligen Joakim Lamotte?